Kaksoistutkinto 101: Muistiinpanot järjestykseen

Vaikka tietokone on aina mukana, teen ison osan kurssien muistiinpanoista paperille.

Käsin kirjoittamisesta on hyötyä oppimisessa, koska silloin muistiinpanoista tulee tiiviimmät ja niihin tulee kirjoitettua vain tärkeimmät pointit luennoitsijan sanojen tarkan toistamisen sijaan (Tivi 2015). Käsillä tekeminen tuntuu myös helpottavan keskittymistäni, enkä eksy niin helposti Facebookiin tai Instagramiin.

En kirjoita luentomuistiinpanoja puhtaaksi, joten pyrin tekemään ne heti paikan päällä mahdollisimman tarkasti. Värit, kuviot ja syy-seurauskaaviot helpottavat oppimistani, ja kynällä teen ne paljon nopeammin kuin tietokoneella. Joillekin asia voi olla toisinpäin, ja koneella kirjoittaminen ja tekstin muotoilu käy enemmän järkeen kuin neljän eri kynän kanssa sohiminen, mutta 18 vuoden opiskelukokemuksella olen itse tullut siihen tulokseen, että tämä toimii minulle parhaiten.

Tänä keväänä minulla on yliopistolla neljä päiväkurssia sekä yksi iltakurssi, ja ammattikorkeakoulun puolella yksi työpajamuotoinen kurssi, jossa on opetusta kaksi kertaa viikossa. Teen myös ainakin yhden syksyltä rästiin jääneen tentin yliopistolle ja kirjoitan opinnäytetyön amkiin. Teoriaa ja tehtäviä siis riittää, ja näin pysyn kaikesta perillä:

Näyttökuva 2018-2-10 kello 11.41.01

Kaikki opinnäytteeseen liittyvät materiaalit ovat tietokoneella, koska ne ovat jaettu myös asiakkaalleni. Myös työpajassa teen muistiinpanot Wordiin, koska kurssi on englanniksi ja ohjelma korjaa typoni kirjoittamisen tahdissa. Koneelta on myös nopea tarkistaa terminologiaa ja hakea esimerkkejä keskusteluun. Yliopistolla yhdellä kurssilla on palautettava luentopäiväkirja, joten teen myös sen muistiinpanot läppärillä, ettei minun tarvitse kopioida kaikkea käsinkirjoitettua kurssin lopuksi tiedostoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Käytän luentolehtiötä ja muistiinpanovihkoa kaikilla muilla kursseilla. Olen pyhittänyt yhden vihkon yhdelle kurssille, jotta kaikki aiheeseen liittyvä tieto pysyisi samassa paikassa. Luentolehtiön rei’itetyt irtopaperit järjestelen kurssin aiheen mukaan niille varattuun kansioon. Värikoodaan kurssit aina lukukauden aluksi ja käytän väriä säännöllisesti muistiinpanoissa, jotta paperit on nopea järjestellä jälkikäteen. Otsikoiden ja avainsanojen yliviivaaminen myös nopeuttaa kertaamista, kun  etsimänsä tiedon löytää tekstimassasta nopeammin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikken aina edes muista lukea muistiinpanojani jälkikäteen, viimeistään tenttiin kerratessa niistä on hyvä tarkistaa, mitä luennoilla on mistäkin puhuttu. PowerPointien täydellisen kopioimisen sijaan teen huomioita paikan päällä käydyistä keskusteluista, kirjaan ylös luennoitsijan lukusuosituksia ja piirrän muistamista helpottavia kaavioita. Myös tuntitehtävistä on kiva tehdä nopea yhteenveto, koska joskus ne saattavat tulla identtisinä vastaan tentissä.

Onko jotain, mitä haluaisitte tietää kaksoistutkinnon tekemisestä korkeakoulussa? Aion avata kevään mittaan kaikkea arkeeni kuuluvia asioita, jos joku siellä harkitsee samaan rytäkkään alkamista.

xx
Riri

TallennaTallenna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s