Ajanhallinta 101: Kauniita unia

”Päikkärit bussissa ja uuteen nousuun” on ollut taktiikkani opiskeluväsymyksen taklaamiseen jo usean vuoden ajan. En suosittele sitä kenellekään.

Vuonna 2010 tehdyn vertailun mukaan suurin osa nuorista nukkuu kouluviikolla 5-8 tuntia yössä ja kuroo viikonloppuna univajetta umpeen nukkumalla pidempään. Mutu-tuntumalla sanoisin, että korkeakouluopiskelijoilla tilanne on melko samanlainen, vaikka viikonloputkin ovat yleensä aika täynnä tekemistä ja tapahtumia.

Päässä jyskyttää, haukotuttaa. Silmät eivät pysy auki, pää painuu auditorion takarivissä pöytään. Energiajuoma, sokeriherkkuja, rasvaista ruokaa.

Uni vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehomme hyvinvointiin, mutta se on usein (ruoan laadun ohella) yksi ensimmäisistä asioista, josta aletaan tinkiä kiireessä. Hyvä yöuni ehkäisee stressiä ja ylläpitää vastustuskykyä, joten sopiva määrä unta tasaisella rytmillä saattaa ehkäistä sen ”tenttiviikkoflunssan” pamahtamisen päälle juuri silloin pahimpaan deadline-sumaan. Uni myös auttaa oppimisessa ja tunteiden käsittelyssä.

All nighter tenttikirjojen ääressä. Bileistä jatkoille ja jatkoilta luennolle. Kahdeksaksi kouluun ja neljäksi töihin. Aamu yliopistolla, iltapäivä amk:ssa, illalla viiden tunnin työvuoro.

Viiden tunnin yöunet työ- ja opiskelukiireiden keskellä ovat enemmän normi kuin poikkeus, vaikken itse koskaan edes ehdi niihin kuuluisiin opiskelijabileisiin. Kalenteri on täynnä, ja usein tuntuu, että jos tekisin asioita vain virka-aikaan, eivät kaikki esseet ehtisi valmistua.

Mitä tälle pitäisi sitten tehdä ennen tilanteen eskaloitumista uniongelmiksi, energiajuomariippuvuudeksi tai masennukseksi?

Sulje ruudut 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Käy ulkona. Älä nuku pitkiä päiväunia tai syö raskasta ruokaa kello kahdeksan jälkeen. Tuuleta makuuhuone. Pyhitä sänky vain unelle. Urheile ja käytä kirkasvalolaitetta.

Nämä vinkit ovat kaikille jokseenkin tuttuja juttuja. Halusin kuitenkin tuoda vielä jotain lisää kokemuksistani siihen, miten olen ratkaissut yleisiä uneen liittymiä ongelmia omassa arjessani.

”Ei ole aikaa nukkua”

Tee päivällesi aikataulu, joka jättää vuorokaudesta 10-12 tuntia lepoa varten. Tee unesta prioriteetti treenin, ruoan ja työn/koulun rinnalle. Aloita vaikka tekemällä kolmen päivän kokeilu pidemmistä yöunista.

”Jään pyörimään sänkyyn ja selaamaan somea”

Tyhjennä pää ennen sänkyyn menemistä: kirjoita mieltä painavat asiat paperille, sulje ilmoitukset älypuhelimesta, katso jotain tv-sarjaa tai lue kirjaa. Vaihda lakanat, uusi tyynyt, käännä sänky toisin päin, nuku välillä sohvalla. Ympäristön muutos voi auttaa nukahtamaan!

”Uni ei vaan tule”/”En saa itseäni hereille”

Syö aamu- ja iltapala (viime viikkoina lyhyeksi jääneiden yöunien jälkeen paras motivaattori ylösnousemiseeni on ollut ajatus aamiaissämpylästä ja chai lattesta) ja valmistele seuraavan päivän agenda jo illalla. Skippaa kofeiini äläkä pelkää liikaa melatoniinia tai muita nukahtamislääkkeitä. Jos vakiovinkit eivät tunnu auttavan, mene rohkeasti kysymään apua.

Toivottavasti näistä on jotain apua, jos kamppailet univaikeuksien kanssa!

xx Riri

Lähteet:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s