Zero waste -tunnustukset

En ole mikään pyhimys.

Zero waste, ’nollahukka’ eli pyrkimys tuottaa elämäntavoillaan mahdollisimman vähän (ja lopulta ei ollenkaan) ei-kierrätettävää jätettä on yksi tärkeimpiä ympäristöideologioitani. Kannan mukana kestokassia ja lusikkaa, en osta take away -mukeja ja suosin lasiin pakattuja elintarvikkeita muovipurkkien sijaan. Kerään kaupan irtovihannekset kestopussiin ja ostan kuivatuotteita pahvi- tai paperipakkauksissa.

Saarnaan lähipiirilleni niin, että maalla asuvat vanhempani ovat alkaneet kerätä muovijätteensä erilleen kuljettaakseen sen työmatkalla kaupungin jäteasemalle. Olen koulinut poikaystäväni laittamaan tuikkukupit ja jogurttipurkkien kannet metallinkeräykseen, ja töissä sain jopa asiakkaat vaihtamaan haluamansa muovituotteen kierrätettävään vaihtoehtoon.

Omaan kotiimme kerääntyy kuitenkin joka viikko keittiönkaapillinen muovipakkauksia ja sekajätettä. Miksi julistan olevani planet lover ja zero waster, jos en kerran elä täysin jätteettä? Sehän on täysin mahdollista, katsokaa vaikka Lauren Singeriä ja Bea Johnsonia. Mistä oikein kiikastaa?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Täytyy muistaa, että zero waste on jalo ideaali, abstrakti päämäärä, jonka täydellinen saavuttaminen on mahdollista vain harvoille. Tärkeintä on siihen pyrkiminen, eli että tiedostaa omat heikot kohtansa ja työstää niitä arjessaan. Tässä ovat minun suurimmat zero waste -syntini, joihin haluan kiinnittää lisää huomiota:

TERVEYS. Laskin, että heitän roskikseen vuodessa lähes 150 lääkeliuskaa. Määrä on suuri, mutta ilman päivittäistä lääkitystä eläminen ei ole tällä hetkellä vaihtoehto. Tietenkin buranat, vitamiinit ja flunssajauheet ovat ylimääräistä luksusta, joille voisi keksiä roskattomamman vaihtoehdon. Lisäksi opin vasta äsken, että läpipainopakkaukset voi laittaa muovinkeräykseen, jos niiden muovi ei ole PVC:tä (HSY Jäteopas). Tähän saakka olin laittanut ne aina sekajätteeseen.

HARRASTUKSET. Kalenteri- ja askarteluharrastukseni tuottaa jätettä varmaan lähes saman verran, mitä säästän ostoksia harkitsemalla. Tarrojen taustapaperit, glittertussit ja koristeteipit ovat lähes poikkeuksetta sekajätettä, ja tunnen kyllä omantunnon pistoksen, kun heitän niitä pois. Olen myös useamman vuoden ajan lentänyt vähintään neljä kertaa vuosittain, sekä kotimaassa että Euroopassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

RUOKA. Pidämme hyvästä ruoasta, ja valitsen kaupassa joskus muoviin pakatun tuotteen, koska tiedän sen maistuvan paremmalta kuin viereinen irtotuote. Mitä tekopyhyyttä! Joskus tiukkoina aikoina myös hinta menee pakkausmateriaalin edelle. Olen huono seuraamaan reseptejä ja arvioimaan annoskokoja, ja vielä surkeampi syömään samaa ruokaa useampana päivänä. Siispä päädyn heittämään ruokaa roskiin viikottain.

KOSMETIIKKA. Käytän keskivertoa vähemmän meikkituotteita, mutta suomalaiseen tapaan ihoni kuivuu käsittämättömällä tavalla etenkin näin talven aikaan. Lutraan kosteusvoiteilla, kuorinnoilla ja huulirasvoilla niin, että vessan roskis on puolillaan loppuun kaluttuja purkkeja. Olen koukussa pumpulipuikkoihin. Huulipuna ja kynsilakka ovat juhlien vakioasusteeni, ja käytämme K:n kanssa bambuharjojen sijaan sähköhammasharjoja, joiden päitä ei voi kierrättää. Tällä osastolla karsiminen olisi helppoa, mutta tehokkuus (ja turhamaisuus) pääsee usein livahtamaan ympäristöajattelun edelle.

Nämä asiat ovat olleet omantuntoni painona siitä saakka, kun aloin pohtia jätteentuotantoani syvemmin. Pieniä parannuksia olen jo saanut aikaan, esimerkiksi käyttämällä metallirasiaan pakattua huulirasvaa puikkojen sijaan (suosikkini on Burt’s bees) ja valitsemalla eko-sertifioidut pumpulipuikot, joita myydään pahvirasiassa. Paljon on silti tekemistä, ennen kuin voin sanoa olevani edes puolimatkassa kohti nollahukkaa. (En tiedä mistä bongasin tuon suomennoksen, mutta se on aika hauska!)

Kamppailetteko te samojen asioiden kanssa vai oletteko jo saavuttaneet täydellisen mielenrauhan?

xx Riri

Kuvat ovat Riian zeppeliini-kauppahallista. Ulkomailla kauppahallit ja torit ovat parasta, mitä tiedän.

TallennaTallennaTallennaTallenna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s