Suuri roskapussiongelma

…eli miten kerätä sekajäte järkevästi – ja kestävästi?

Sekajätettä eli sekalaista loppujätettä syntyy meillä päivittäin, vaikka kierrätämmekin tunnollisesti. Sekajäte on se, mikä jää jäljelle, kun roskista on eroteltu kaikki uusiomateriaaliksi kelpaava, vaarallinen ja kierrätettävissä oleva jäte. Meillä se tarkoittaa lähinnä tarrapaperin paloja, erilaisia muovisia pakkauksia tai tuotteiden osia, siivouspölyä ja noutoruokapakkauksia.

Uuden asuntomme lähellä on muovinkierrätyspiste, joten uskon, että sekajätteemme määrä tulee nyt alkuvuodesta vähenemään, kun saamme muovit eroteltua. Edelleen kuitenkin on olemassa satunnaisia roskia, kuten lahjanaruja, pumpulipuikkoja tai leipäpussien klipsuja, joille tarvitaan oma sekajäteastiansa.

Kautta aikain roskakaapissa on ollut paikka kaupasta kotiin kulkeutuneille muovipusseille. Prisman, Citymarketin tai vaikka H&M:n logoilla varustetut henkselikassit ovat palvelleet kahdesti; ensin tuoden uutta tavaraa sisään ja sitten viemällä sitä sekajätteen muodossa ulos. Nyt pussien määrä on kuitenkin romahtanut, sillä käytämme pääosin kaikkiin ostoksiin kestokasseja. Olenkin pohdiskellut eri vaihtoehtoja siihen, miten roskat saisi kuljetettua kätevästi jatkosijoitukseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Roskapussien ostaminen varta vasten roskapussiksi tuntuu minusta jotenkin epäekologiselta. Kun ajatellaan, mikä energiamäärä kuluu muovipussien tekemiseen ja kuljettamiseen, on kaupan muovikassi mielestäni parempi valinta kuin rulla roskapusseja. Kuten jo totesin, kaupan kassi palvelee useamman kerran ennen jätteeksi muuttumistaan, roskapussi vain kerran. Täytyy myöntää, että roskapussiksi suunnitellut Brabantian pussit olivat kauniita ja käteviä, mutta joka kerta sellaista rullalta avatessani tunsin omatunnon pistoksen.

Kaupan kasseja tulee nopeasti yli tarpeen, jos niitä lappaa mukaan jokaisella ostoskerralla. Ne ovat myös edellä mainittuja roskapusseja kalliimpia, yleensä 20 senttiä kappaleelta. Silloin tällöin tulee ostettua pienillekin ostoksille muovikassi ihan vain roskapussikäyttöä ajatellen – ei kovin järkevää. Pienistä kirkkaista pusseista olemme päässeet miltei täysin eroon, vaikka ne olisivatkin täydellisiä wc:n pikkuroskikseen.

Sanomalehdistä voi taiteilla jos jonkinmoista pussia ja pakettia, mutta samalla menee kierrätyskelpoista ainesta sekajätteeseen. Tätä vaihtoehtoa suosin ennemmin biojäteastiassa tai vaikka pienen metalli- tai patterijätteen keräämiseen.

Täysin pussittomana elämiseen liittyy muutama lisäpanosta vaativa seikka, sillä sekajätteellä on tapana olla – no, likaista. Sekajäteämpäriä pitäisi puunata puhtaaksi jokaisen roskareissun jälkeen, mikä tuntuu pussielämään tottuneesta hankalalta. Myös aamun kiireessä erittäin kätevä ”vien roskat kouluun lähtiessä” -tapa loppuisi, kun ämpäri pitäisi kiikuttaa vielä takaisin kuudenteen kerrokseen. Yyh. (Tässä sitä sitten taas miettii, miten 50- tai 60-luvun isoisoäiti nauraisi itsensä katketakseen, jos kuulisi, että roskaämpäriä pitää suojella lialta. Herramuvvereni, mitä pullamössölapsia!)

Elämän, etenkään kestävän sellaisen, ei kuitenkaan ole tarkoitus olla aina aidan matalimman kohdan etsimistä. Niin kauan, kun sekajätettä kertyy, aion yrittää keksiä arkeen sopivan tavan viedä roskat ulos. Vaikka sitten siinä ämpärissä, jota pestään pari kertaa viikossa.

Onko teillä kokemusta roskapussiongelmasta, vai oletteko jo saavuttaneet mielenrauhan?

xx Riri

Lue lisää: Sekajäte ja muita kierrätysohjeita HSY:n sivuilla