Minimalistisempi joulu: Lahjaideat läheisille

Tänä vuonna paketit eivät ole välttämättä yllätyksiä, mutta ainakin ne tuovat aidosti hymyn huulille. 

Jouluun kuuluu perinteisesti paketteja täynnä oleva kuusen alunen, mikä yhä useammin tarkoittaa myös loputonta pähkäilyä siitä, mitä se isä tai bestis nyt tänä vuonna voisikaan haluta.

Mitä lähemmäksi joulua miettimisen jättää, sen todennäköisemmin tulee tartuttua johonkin valmiiseen tuotepakkaukseen, turhiin tavaroihin tai pelkkään suklaaseen. Suosittelenkin ajattelemaan lahjoja jo hyvissä ajoin etukäteen (trust me, Helsingin keskustan läpi koluaminen 23. joulukuuta tunti ennen Jyväskylän-junan lähtöä ei ole mikään hupireissu…). Tässä muutama vinkkini lahjaideointiin!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mistä idea lahjaan?

Tämän lahjapaniikin välttääkseni olen tänä vuonna kirjannut läheisteni lahjatoiveita puhelimen muistiin sitä mukaa, kun niitä on tullut vastaan, ihan alkuvuodesta lähtien. Usein ihmiset mainitsevat sivulauseissa, millaisista asioista he haaveilevat, ja näiden tärppien kautta olen saanut monta hyvää ideaa lahjapaketteihin. Esimerkiksi uudet aurinkolasit, kuulokkeet, käsipyyhkeet tai juomapullo ovat juttuja, joiden tarpeen huomaa yleensä myös ihan ulospäin. ”En raaski itse ostaa…” tai ”Ei tämä vielä niin rikki ole…” ovat avainfraaseja, joista tunnistaa kivan ja oikeasti tarpeeseen tulevan idean.

Syksyn mittaan olen kysynyt suoraan, onko perheenjäsenilläni jotain tarpeita tai toiveita joululahjoistaan, ja toteuttanut niitä mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi siskoni ja hänen poikaystävänsä löytävät paketeistaan uudet tyynyt molemmille, koska niitä he pyysivät. Poikaystäväni pyysi minua tekemään hänelle kaulahuivin, ja ystävilleni olen antanut muutamia vaihtoehtoja siitä, mitä oikeasti olisin vailla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koska yllätys on myös aina mukava osa lahjan antamista, olen tarvelahjan kylkeen yrittänyt tehdä itse jotain. Neulottu tiskirätti tai pipo, yhteisistä kuvista askarreltu seinäkalenteri, lasipurkkiin kerrostettu keksi-mix tai vartalokuorinta – ideoita löytyy rajattomasti. Pääperiaatteena kannattaa pitää sitä, että ostaa valmiina mahdollisimman vähän ja hyödyntää jo olemassa olevia juttuja.

Sitten on tietysti myös aineettomat lahjat. Elämyslahjakortti, leffaliput, Spotify-krediitti, keikkaliput tai yksinkertaisesti lupaus yhteisestä illallisesta lämmittää varmasti lahjansaajan sydäntä enemmän kuin mielikuvitukseton valmispaketti, mutta henkilökohtaisuuteen kannattaa panostaa tässäkin. Mieti, mitä lahjansaaja voisi haluta kokeilla, ja hanki vaikka kokeilukortti kiipeilykeskukseen. Kauempana asuvalle kaverille matkalippu luoksesi on hauska ajatus!

Varo näitä

Ruokalahjat ovat ihania, mutta jos et ole täysin varma lahjansaajan allergioista ja makumieltymyksistä, suosittelen passaamaan. Suklaa tai joulukarkitkaan eivät aina ole varma valinta, valitettavasti. Jos vietätte joulua yhdessä, sopikaa etukäteen panostavanne lahjojen sijaan nyyttäriruokiin!

Joulusinapit ja säilykkeet jäävät monen jääkaappiin vain koristeeksi, mutta miten olisi tässäkin tarveajattelu? Kokoa kaverille herkkukori, joka on eksoottisten herkkujen sijaan täynnä vähän tavallisempia elintarvikkeita, joista on iloa myöhemminkin. Hyvää pastaa, oliiviöljyä, kuivattuja hedelmiä – niistä on hyvä aloittaa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaatteet. Kokojen arvaaminen on vaikeaa, ja käsi pystyyn – kuinka moni meistä on oikeasti pitänyt sitä hauskaa jouluneuletta aattoillan jälkeen? Jos teet taustatyösi kunnolla, voi esimerkiksi hyvät hanskat, villapaita tai uudet tennarit olla nappiosuma. Asusteissa on helpompi yllättää iloisesti, mutta kannattaa aina ajatella elämää joulun jälkeen. Mistä lahjansaajalle olisi oikeasti hyötyä?

Lahjakortit. Polka Dots -blogin Jonna kirjoitti marraskuun alussa siitä, miten ketjuliikkeiden lahjakortit eivät ole kovin hyvä lahjaidea. Olen samaa mieltä Jonnan kanssa siitä, että tällainen ”varainsiirto” kavereiden kesken on vähän typerää. Minä ainakin käytän lahjakortit jossain vaiheessa ruokaan sen ”jonkin kivan” sijaan. Jos haluat auttaa kaveria jossain isommassa hankinnassa, nimikoi lahjakortti juuri siihen, tai osta lahjakortti kampaamoon, hierontaan tai erikoisliikkeeseen.

Huh, mikä mammuttipostaus. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua lahjaideointiin!

xx Riri