DIY joululahja: korulautanen

Ihastuta jouluna itse tehdyillä lahjoilla. Helppo ja nopea juttu vaikka jokaisen läheisen pukinkonttiin on savesta muotoiltu korulautanen, johon voi yhdistää lahjansaajan lempivärit. Viime silauksen antaa valitsemasi koru ja kaunis paketointi.

Sisustuslahjojen antaminen on vähän riski, ellei tunne saajansa makua todella hyvin. Pienet käytännölliset jutut ovat kuitenkin useimmiten tervetulleita, vaikka ne eivät täysin mätsäisikään lahjansaajan tyyliin. Yritys on tärkein, ja itse tekemällä saa anteeksi paljon enemmän kuin ostamalla tusinatavaraa.

Minun asusteeni jäävät aina lojumaan laatikoihin, pussukoihin ja rasioihin, ellen pidä niitä esillä jossain, minkä näen joka päivä. Pidän huulipunani eteisen pöydällä mariskoolissa, josta voin napata ulos lähtiessä fiilikseen sopivan sävyn. Korvakorut ovat katseen korkeudella samalla hyllyllä, josta otan aamulla suihkauksen hajuvettä. Siksi ihastuin ajatukseen korulautasesta, jossa sesongin suosikit voi pitää esillä käyttöä odottamassa.

Löysin alkuperäisen ohjeen korulautasten tekoon A Beautiful Mess -blogista, joka on todellinen aarreaitta erilaisten DIY-projektien tekoon. Linkin takaa löytyy erittäin hyvä videoitu ohje marmoroitujen savilautasten tekoon, mutta tässä tiivistetty versioni:

Savinen korulautanen

muutamaa eri väristä Fimo-savea
kaulin ja leivinpaperia
pyöreä malli (esim. jokin kansi)
veitsi tai savityökalu
kultamaalia
lakkaa

Valitse haluamasi värit ja pyöritä savesta palloja. Muotoile pallot pitkuloiksi ja kieputa eri väriset pötköt yhteen. Pyöritä taas palloksi ja kauli sileäksi leivinpapereiden välissä. Massa kannattaa jättää vähintään 1-2 sentin paksuiseksi, jotta siitä tulee kestävää; huomasin tämän kun ensimmäinen, ohut lautaseni jäi taipuisaksi ja katkesi paistamisen jälkeen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lisää halutessasi lisää värejä, jotta saat haluamasi marmoroinnin. Muotoile reunat pystyyn sormin tai käyttäen apuna sopivan muotoista lautasta. Paista savipakkauksen ohjeen mukaan (tässä 110°C, 20 min). Nosta jäähtymään.

Maalaa haluamasi yksityiskohdat kultamaalilla ja anna kuivua. A Beautiful Messin ohjeessa lautanen myös lakataan, kiiltävän ja tasaisen lopputuloksen saamiseksi. Ruoka- tai saippualautaseksi lakattukaan teos ei kelpaa.

Lisää mukaan jokin koru, kaunis kynttilä tai vaikka paperiin käärittyjä karkkeja, paketoi kauniisti ja anna lahjaksi.

Tilasin kaikki välineet lautasten tekoon Adlibriksesta. Päädyin Fimo Kids -savipaketteihin, koska en tarvinnut mitään jättimääriä. Kuvan lautaseen käytin 1 paketin mustaa ja 1 paketin kimallevalkoista massaa, mutta enemmänkin olisi uponnut, jotta lautasesta olisi tullut vähän suurempi. Kultamaaleista valitsin myös pienen putelin, ettei loppu jäisi lojumaan askartelulaatikkoon kuivumiseensa saakka.

Ensimmäinen kokeiluni muistutti enemmän ryppyistä pahvia kuin savilautasta, mutta yrityksen ja erehdyksen kautta sain aikaan tämän kuvan teoksen. Jälkiviisaana perfektionistina olisin halunnut teipata lautasen reunat ennen kultamaalausta, jotta rajasta olisi tullut tasainen, mutta toisaalta lautanen on suloinen juuri näin. Täydellisyys on yliarvostettua.

x Riri