Luontoa ja linnoja: Päiväretki Riiasta Siguldaan

Sigulda on pieni kaupunki Latvian suurimman kansallispuiston, Gaujan laidalla. Kaupunki on tunnettu ensisijaisesti juuri tästä luonnonpuistostaan sekä useista eri-ikäisistä linnoistaan.

Siguldan maine ulkoilukaupunkina alkaa jo 1800-luvulta, jonka aikaisista opaskirjoista löytyy maininta kävelykepin tarpeellisuudesta Siguldan rotkoissa kulkemisen avuksi. Kyseiset kävelykepit ovat yksi Siguldan suosituimmista matkamuistoista, ja vuonna 2007 niiden kunniaksi avattiin oma puistokin – Kävelykeppipuisto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sigulda sijaitsee noin tunnin matkan päässä Latvian pääkaupungista, Riiasta. Lipun ostaminen Riian asemalta on helppoa, mutta lipun saa myös netistä. Edestakainen matka Siguldaan ja takaisin maksaa kolmisen euroa. Oikea juna löytyy helposti, ja hyppäämme kyytiin. Joka vaunussa on omat konduktöörinsä, jotka tarkistavat liput ja neuvovat ulos oikealla asemalla – latviaksi tai venäjäksi.

Neuvostohenkinen juna vie pikkuasemien kautta ulos Riian metropolialueelta, ja yhtäkkiä maasto muuttuu täysin. Junarata halkoo suomalaiselle tutunoloisia mäntykankaita, joilla näkyy sienestäjiä pieninä värikkäinä läntteinä. Asemien välit kasvavat ja puusto tihenee. On kuin oltaisiin syvällä Pohjois-Karjalassa.

Siguldasta ei voi ajaa ohi. Junien kuulutukset tulevat yhdellä kielellä, mutta selkeästi, ja suurin osa vaunusta tyhjenee samalla asemalla. Metsikköisten yhden raiteen asemien jälkeen Siguldan oranssi asemarakennus tuntuu helpotukselta: takaisin sivistyksen pariin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Retkemme ajoittuu syyskuun loppuun, mikä ei vaikuta huippusesongilta. Juna on täydehkö, mutta ihmiset hajoavat asemalta kukin omaan suuntaansa. Joillakin on mukana eväsreppu, toisilla maastopyörä. Iso osa turisteista on selvästi lähtenyt liikkumaan, ulkoiluvaatteet kahisevat ja vaelluskengät ottavat määrätietoisen suunnan kohti Gaujan luonnonpuiston maisemia.

Heti aseman yhteydessä on turisti-info, josta löytyy paitsi matkamuistoja ja postikortteja, myös Sigulda-esitteitä ja karttoja useilla kielillä, myös suomeksi. Karttoihin on merkitty selkeästi erilaiset kävelyreitit, joita seuraamalla pääsee näkemään tärkeimmät kohteet. Numeroidut nähtävyydet on suomennettu kartan reunaan, jotta kuka tahansa osaa luetella kohteiden perustiedot ja olla näin oman elämänsä matkaopas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Otamme vaatimattomaksi tavoitteeksi kävellä päivän aikana noin 10 kilometrin reitin Siguldan linnojen kautta laakson toisella laidalla kohoavalle Turaidan linnalle saakka. Infopisteen opas neuvoo, että takaisinpäin voi ottaa 50 senttiä maksavan bussin reitin päätepysäkiltä, mikä kuulostaa helteisenä lauantaina todella hyvältä idealta.

Sigulda on todellakin pikkukaupunki. Postin, rautatieaseman ja muutaman kaupan jälkeen kylänraitti muuttuu puistojen keskellä mutkittelevaksi pikkutieksi, joka vie lopulta Siguldan linnan taidekortteliin. Paikan päältä voi ostaa käsintehtyä paperia, keramiikkaa ja maalauksia. Itse linnassa kuljeskelevat keskiaikaisiin asuihin sonnustautuneet näyttelijät. Linnoihin on pääsymaksu, mutta niitä on mukava ihastella myös ulkoapäin.

Lapsiperheiden ehdoton kohde Siguldassa on seikkailupuisto Tarzan, jota me ihailemme vain ohimennen. Baltian suurimmasta seikkailupuistosta löytyy esimerkiksi huima vaijeriliuku Gauja-laakson yllä, pomppulinnoja ja kartingia sekä jousiammunta- ja paintball-radat. Päiväpassi 7–12 -vuotiaalle maksaa 25 euroa, ja sillä pääsee kokeilemaan edellä mainittujen lisäksi vaikkapa puissa kiertävää esterataa ja alamäkikelkkailua. Kaikkiin aktiviteetteihin voi ostaa myös kertalippuja, joiden hinnat vaihtelevat 50 sentistä 3,5 euroon.

Reittimme neuvoo seuraavaksi siirtymään Gauja-laakson toiselle puolelle. Jos ei halua kiivetä rappusia ensin alas ja sitten ylös, laakson voi ylittää myös hevosvoimin. Vaijerin varassa kiikkuva vaunu kulkee non-stoppina parinkymmenen minuutin välein. Yhteen suuntaan lippu maksaa aikuiselta 8 euroa, ja näkymät vaunusta ovat huikeat. Syksyinen luonto antaa parastaan, kun livumme hitaasti laakson pohjalla virtaavan joen yli. Todelliset huimapäät voivat kokeilla myös benji-hyppyä tai vaijeriliukua Gaujan yllä, mutta me pysyttelemme vaunussa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laakson toisella puolella odottaa vehreys ja hiljaisuus. Lehtimetsät varjostavat serpentiinipolkuja, jotka kiemurtelevat metsää pitkin. Karttaan on merkitty hyvin kaikki tarpeellinen; pysäköintialueet, levähdyspaikat ja tärkeät kohteet. Krimuldan kartano ja keskiaikaisen linnan rauniot seisovat jylhänä rinteellä, josta otamme suunnan alas laaksoon. Reitit ovat hyvin hoidettuja, ja siellä täällä on infotauluja alueen eläimistöstä ja kasvustosta.

Gauja on tunnettu myös luolistaan, joista yksi sattuu kävelyreittimme varrelle. Kurkistamme Gutmanisin luolaan, joka on Baltian suurin luonnonluola ja jossa kerrotaan ennen virranneen parantavan lähteen vettä. Paikalla on paitsi turisteja, myös paljon reppureissaajia ja tavallisella päiväkävelyllä olevia perheitä koirineen. Joen alajuoksulla, pidemmän kävelyreitin varrella sijaitsee Pirunluola, jossa itse paholaisen kerrotaan majoittuneen retkillään ympäri Latviaa – tämän hengityksen kerrotaan mustanneen luolan seinät.

Metsään rakennettuja pitkospuita pitkin pääsee kiipeämään Turaidan keskiaikaiselle linnalle. Latvialaisten kansantarujen maisemissa on hyvä hörpätä virkistävä juoma ennen paluubussiin hyppäämistä. Pikkubussi vie meidät nopeasti takaisin rautatieasemalle, mistä suuntaamme syömään Hotel Siguldan ravintolaan. Ruoka on ensiluokkaista ja keskihintaista, ja vatsat täynnä on hyvä suunnata paluujunaan Riikaan.

Jos harkitsette reissua Latviaan, suosittelen ehdottomasti pyörähtämään Siguldassa edes yhden päivän verran. Lumoava paikka, joka ansaitsi tämän jättipostauksen.

Heräsikö kiinnostus?

x Riri