Ravintolalistaus: Gluteeniton Riika

Noudatan gluteenitonta ja vehnätöntä ruokavaliota, koska se on helpottanut vuosia kestäneisiin vatsaoireisiini. Riian reissuun valmistautuessa eniten stressiä herätti juuri ruokapuoli: mitä jos söisin vahingossa jotain sopimatonta ruokaa ja koko reissu menisi pilalle?Olin edelliseltä Berliinin-matkalta oppineena valmistautunut tulemaan toimeen vaikka riisikakuilla, jos tarve vaatisi. Onneksi ei tarvinnut.

Ensimmäisenä aamuna hotellin aamupalalla olin aika hukassa, sillä buffetissa ei ollut kyltin kylttiä siitä, mitä on tarjolla. Rohkeampi olisi voinut ottaa munakokkelia, nakkeja ja maissimuroja kyseenalaistamatta, mutta edellisen reissun kauhuista traumatisoituneena halusin olla aivan varma, mitä pistän suuhuni. Tiedustellessani gluteeniasiaa henkilökunnalta vastaanotto oli tyly ja välinpitämätön. Emme menneet aamiaiselle toiste, ja annoin asiasta palautetta vastaanottoon.

Kiinnitin huomiota heti ensimmäisessä illallisravintolassamme siihen, että allergeenit sulfiiteista mereneläviin on lueteltu ruokalistan takapuolella kattavasti. Loman edetessä kuitenkin huomasin, että välillä selkeästi gluteenia sisältävistä ruoista oli jäänyt viljamerkintä pois: esimerkiksi leipää ja kalaa sisältävään annokseen oli merkitty vain kala-allergeeni. Tarkkana sai siis olla, mutta oli kiva ettei sentään täysin tarvinnut arvailla.

Muutamasta ravintolasta minut käännytettiin jo ovelta, kun tiedustelin annosten gluteenittomuutta. Kannattaa ottaa huomioon, että esimerkiksi TripAdvisorissa merkintä ”gluteenittomia vaihtoehtoja” tarkoittaa pahimmillaan pelkkää tuoremehua tai smoothieta, kuten muuten ihanassa Big Bad Bagels -kahvilassa. Ystäväni söi ihanan näköisen bagelin minun ryystäessäni vihersmoothieta vieressä.

Onneksi Riika on kuitenkin iso kaupunki, enkä päässyt kuolemaan nälkään. Ihania ravintoloita jäi kokeiltavaksi ensi vierailullekin, esimerkiksi kaikkien kehuma Fat Pumpkin. Suosittelen rohkeasti astelemaan sisään ravintolaan, selittämään asiansa ja kysymään, mitä vaihtoehtoja on. Kannattaa myös aina varmistaa, että listan allergeenit pitävät paikkansa, koska annokset voivat muuttua.

 

Riian ravintolat, joissa söin gluteenitonta ruokaa ilman oireita:

  • Zila Kovs (Blue Cow) >> Lady Steak -pihviannoksestani jätettiin gluteenia sisältävä kastike pois.
  • Colonel Brew Pub & Bar>> Söimme täällä kahdesti ja listalla oli ihan hyvin vaihtoehtoja. Suosittelen sipuli- tai kalakeittoa (alkupala) ja pannacottaa (jälkiruoka)!
  • Trompete >> tarjoilija oli hyvin ystävällinen (ja kielitaitoinen) ja myönsi ettei tiedä, mitä gluteeni on ja missä sitä voi olla. Selityksen jälkeen hän varmisti kaiken keittiöstä, ja ilta meni upeasti! Alkupalan jaetulle tapaslautasellekin saimme gluteenilliset leivät erillisessä korissa. Pääruoaksi söin parsaa ja linssejä.
  • Neiburgs Restaurant >> Vähän hintavampi hotellin aulabaari, jossa tarjoilija julisti kaikkien annosten olevan mahdollista valmistaa gluteenittomana. Söin avokado-tartarin ja sain kylkiäiseksi rapeaa paahtoleipää maustevoilla – taivaallista!
  • Riian lentokentän sushi-ravintola >> Kaikki allergeenit oli selkeästi merkitty ja tarjolla oli jopa Tamari-soijaa. Kunnon sushiannos oli täydellinen lopetus lomalle!

Lopuksi vielä: Riian Stockmannin ruokaosastolla oli kokonainen hylly gluteenittomille tuotteille. Se tuskin oli kaupungin ainoa, mutta en löytänyt vastaavaa ainakaan Centrales-ostoskeskuksen Rimistä. Muroja, pastaa, leipääkin – ensi kerralla taidan valita majoituksen omalla keittiöllä ja tehdä ainakin jonkin verran ruokaa itse.

Jos teillä on muita vinkkejä gluteenittomaan Riikaan, kommentoikaa ihmeessä!

x Riri