Opiskelu 101: Oodi kirjastoille

Kirjastossa lukeminen kannattaa. Ja siellä voi tehdä paljon muutakin opintojen eteen.

Kirjasto on ollut aina mulle tosi ihana paikka. Hiljaisuus, kirjojen tuoksu ja jotenkin harras tunnelma siivittävät aina mut parhaaseen työflow’hun. Hyvä musa kuulokkeisiin, mukava asento ja ei kun naputtamaan. Jos haluan pelkästään lukea, etsin ehdottomasti pehmeän paikan ja käytän korvatulppia häiriöiden minimoimiseksi. Välillä sniikkailen vieraan tiedekunnan lukusaliin ihan vain uuden ympäristön antaman inspiraation vuoksi. Ainakaan vielä kukaan ei ole tullut häätämään pois.

Yksi kirjaston parhaita puolia on opiskelijoiden toisilleen luoma ryhmäpaine. Kun ympärillä hikoilee 20 muuta kohtalotoveria, ei tee mieli laiskotella. Plussaa on myös se, että hakuteokset ovat käden ulottuvilla, toisin kuin kotona houkuttelevat tiskit ja Netflix. Kirjastossa on aina puhdas pöytä, hyvä netti, mukavan hiljaista ja parhaassa tapauksessa pari tuttua, joiden kanssa voi jälkikäteen painua kahville tai lounaalle avautumaan opintojen etenemisestä.

Ryhmäpaineeseen liittyen yksi hyvä keino varmistaa, että asioita tulee oikeasti tehtyä, on varata työtila parin kaverin kanssa. Kun sovitte treffit muutamaksi tunniksi ja kannnustatte toisianne, on tulostakuu parempi kuin yksin puurtaessa. Ryhmätyötiloja voi varata etukäteen kirjaston nettisivuilta, mikä on varmempaa kuin apajille törmääminen vartti ennen sovittua aloitusaikaa. Kavereita kannattaa hyödyntää opiskelussa muutenkin: asioiden pyörittely ääneen on tehokas tapa oppia ja saada kokonaiskuva käsiteltävästä aiheesta.

A1A9F2F7-DE36-4C58-A105-BF956143F0FF

Jos haluaa varata kirjastosta tai lukusalista hyvän paikan, kannattaa olla ajoissa liikkeellä, etenkin jos aikoo jäädä kirjastoon koko päiväksi. Ikkuna- ja sohvapöydät ovat etenkin kovaa valuuttaa, kuin myös nopean vessayhteyden päässä olevat paikat. Laita herätyskello soimaan tai tähtää lounasaikaan: ihmisten vaihtuvuus on yleensä silloin suurimmillaan.

Kirjastossa on myös henkilökuntaa, joka auttaa mielellään löytämään oikeat kirjat tai lähteet erilaisiin tarpeisiin. Jos olet umpikujassa jonkin tehtävän tai esseen kanssa, kannattaa kysäistä apua informaatikolta.

Muista noudattaa kirjaston pelisääntöjä. Hiljaiset tilat ovat todellakin hiljaisia, kaikkialla ei saa syödä (muutenkin esim. rouskuvien sipsien syömistä kannattaa ylipäätään välttää), eikä toisen pistokkeita ole kohteliasta irrotella kysymättä. Älä jää näpräämään kännykkää tuntikausiksi, sitä voi tehdä muuallakin. Anna tilaa, kun olet lopettanut. Ja käytä aina kuulokkeita!

Mikä on teidän suhde kirjastoissa opiskeluun? Tehokasta vai turruttavaa?

x Riri