Kaupunkiloma Baltiassa: Viiden tähden Riika

Etsitkö kaupunkikohdetta, joka on kaunis, lähellä ja edullinen? Minulla on vastaus: Riika!

Mikä ja missä?

Riika on reilun 600 tuhannen asukkaan kaupunki Latvian länsirannikolla, vain tunnin lentomatkan päässä Helsingistä. Baltian Prahaksikin kutsuttu Latvian pääkaupunki on monipuolinen lomakohde, josta jokainen saa irti haluamansa. Museot, ravintolat, kirkot ja art nouveau -kohteet vilisevät mukulakivikatujen varsilla, jonne on ihana eksyä vaikka koko viikonlopuksi.

Mihin hintaan?

Edestakaiset lennot maksoivat Finnairilla satasen, ja ne löytyivät halvimmillaan suoraan Finnairin sivuilta. Lensimme Riikaan torstaina ja palasimme maanantaina, ja yövyimme kahden hengen huoneessa Ibis Riga Centressä hintaan 40-60€/yö. Hostelli- tai airbnb-majoitus voi olla myös edullinen vaihtoehto, molempia on hyvin tarjolla ihan Riian keskustassakin.

Paikan päällä liikkuminen on edullista, eikä opiskelija-alennuksia tarvitse kysellä. Bussi 22 lentokentältä keskustaan maksaa euron verran, taksi 15€. Otimme menomatkalla bussin ja lähtiessä taksin, molemmat siis hyväksi todettu. Riian keskustan alueella kaikki on kutakuinkin kävelymatkan päässä, joten välttämättä ei tarvitse turvautua ratikkaan. Kävimme päiväretkellä lähikaupungissa junalla, ja junalippu maksoi noin 1,5 euroa suuntaansa. Museoista saa yleensä opiskelija-alennuksen, ISIC-kortilla tai ilman (testattu).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Syöminen ja juominen on edullisempaa kuin Suomessa, etenkin jos välttää hotellien aularavintoloita ja selkeitä turistimestoja. Gluteenittomuus tuottaa vähän ongelmia melkein joka paikassa, mutta vegevaihtoehtoja on yllättävän hyvin tarjolla. Ruokaan meni ehdottomasti eniten rahaa koko reissun aikana, koska no, ulkona syöminen on aina kalliimpaa kuin itse tekeminen. Vararikkooon ei kuitenkaan joudu, jos käyttää järkeä ja valitsee ravintolan huolella.

Mitä nähtävää?

Kuten jo totesin, ylipäätään vanhan kaupungin katujen kiertämiseen voi varata ainakin yhden kokonaisen päivän. Shoppailuun on hyvät mahdollisuudet sekä isoissa ketjuliikkeissä että pienemmissä puodeissa, ostettavaa on etenkin paikallinen keramiikka, Laima-suklaa ja erilaiset käsityöt. Jos on kaltaiseni mukulakivikatufriikki, on Riika juuri oikea paikka. Hoidettuja puistoja, kapeita katuja, hienoja julkisivuja – minä en paljon muuta lomalleni tarvitse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Museoita on enemmän kuin millään ehtisi käydä lävitse, aina suklaan historiasta liikenne- ja radiomuseoon sekä Riian luonnontieteelliseen museoon. Me valitsimme Latvian miehitysmuseon perusnäyttelyn (ilmainen) ja tutustumisen entiseen KGB:n päämajaan (opastettu kierros opiskelijalle 2€ – suosittelen, sillä itse näyttely rajoittuu vaan yhteen huoneeseen koko rakennuksesta).

Kolmannes Riian keskustan rakennuksista edustaa art nouveau -tyyliä, mutta siihen voi tutustua myös aiheelle pyhitetyssä museossa ja erityisesti Dzirnavu iela – Elizabetes iela -katujen  väliin jäävässä korttelissa. Innostuin tyylistä niin, että ostin matkamuistoksi art nouveau -tyyliin kuvitetut tarot-kortitkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Riian kauppatori ja zeppeliinihangaareihin rakennetut kauppahallit ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset, ja myös hyvä paikka tehdä tuliaisostoksia. Söpöt mummot myyvät sukkia ja puulusikoita, ja yksi kulma torista on pyhitetty kokonaan tekokukille.

Ruokaa, mausteita, mehuja ja syksyn satoa on tarjolla niin, että tekee mieli täyttää matkalaukku pelkästään niillä. Kannattaa vilkuilla muutamaan kojuun ennen ostopäätöksiä, sillä monet myyjät tarjoavat samaa tukkutavaraa. Venäjän tai latvian kielen taidosta on hyötyä, mutta kauppa käy elehtienkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koska loman tarkoitus on myös vähän tuhlata ja rentoutua, kävimme kynsihoidossa Lux-salongissa (Jēkaba iela 3/5, geelilakkaus omiin kynsiin 32€ / jatkoilla 40€), ja ystäväni hemmotteli itseään kahden tunnin kuorinta-hieronnalla viiden tähden Dome-hotellin hoitolassa. Söimme ihanat pihvit Zila Kovs/Blue Cow -ravintolassa (Meistaru iela 21, Laiman kellolta sata metriä vanhaan kaupunkiin päin) ja haimme Stockmannin ruokaosastolta viiniä ja juustoja hotellihuonepiknikille.

Kirjoitan vielä erikseen gluteenittomuudesta Latviassa, mutta tässä vähän yleisempi katsaus Riikaan! Pidin kaupungista todella paljon, ja prahamaisuus kuvaa kyllä Riikaa todella osuvasti. Otimme rennosti, nukuimme pitkään emmekä stressanneet nähtävyyksistä, joten meiltä jäi väliin oikeastaan koko uusi Riika, ja museoissakin olisi ollut kiva viettää enemmän aikaa. Ainakin jää syy mennä uudestaan!

Mihin sinun seuraava matkasi suuntautuu? Olisiko se Riika?

x Riri

TallennaTallenna