Ajanhallinta 101: Miten saa asioita aikaan kotona

Joskus tuntuu, ettei kotona voi tehdä mitään oikeita juttuja, vaan Netflix vetää sohvalle kuin magneetti, tiskivuori huojuu pöydän reunalla ja kännykkä piippaa uutta viestiä jatkuvasti. 

Jos minun pitää kirjoittaa essee tai työhakemus, lukea tenttiin tai tehdä muistiinpanoja artikkelista, mietin ensin, missä haluan olla. Yleensä saan parhaiten asioita aikaan, kun istun siistin työpöydän ääressä, mutta joskus on kiva lueskella joko sängyssä tai lattialla maaten tai kirjoitella sähköposteja sohvalla.

Kotona työtä keskeyttää kaikenlaiset ajatukset, kuten että nyt vois olla hyvä hetki tiskata, imuroida tai viedä roskat. Jos minulla on aikaa, teen tällaiset jutut ensin pois alta, mutta sekin riittää, kun siivoan näköpiiriin osuvat häiriötekijät eli makuuhuoneessa pyyhin pölyt työpöydältä, kasaan paperit nätisti ja petaan sängyn. Silloin ei tule niin helposti mieleen mitään ylimääräistä.

Kannattaa myös hakea valmiiksi käden ulottuville ne jutut, joita saattaa tarvita kesken opiskelun. Teekuppi, vesipullo, purkkaa, jotain naposteltavaa ja nenäliinat. Jos pitää hiljaisuudesta, kannattaa harkita korvatulppia tai vaikka ääntä blokkaavia kuulokkeita päähän. Jos taas saa helpommin keskityttyä, kun on taustamelua, Spotifyn opiskelusoittolista tai sademetsän ambienssi voi toimia. Musiikin kanssa kannattaa miettiä kahdesti, tuleeko kiusaus vaihtaa biisiä tai laulaa mukana. Sopivan hälyn löytää kokeilemalla.

Seuraavaksi kannattaa päättää, mitä aikoo tehdä ja kuinka kauan. Vaikeatkin hommat tuntuvat helpommilta, kun tietää alitajunnassa, ettei tuska kestä kuin rajallisen ajan. Kannattaa myös keskittyä vaan yhteen asiaan kerrallaan, eikä multi-taskata kaikkia juttuja yhtä aikaa. Todo-listat on tähän tosi hyvä keino. Listaa ylös kaikki, mitä pitää saada tehtyä, ja päätä, mikä niistä on juuri nyt se tärkein. Älä ajattele yhtään sen pidemmälle, vaan aloita siitä ensimmäisestä. Yksi asia kerrallaan!

Sitten itse työntekoon. Itsestäänselvä asia on se, että kännykkä kannattaa laittaa äänettömälle tai vaikka eri huoneeseen, mutta se voi olla hankalaa, jos on yhtä somekoukussa kuin minä. Käytän Forest-sovellusta estämään kännykän näpeltämisen silloin, kun pitää keskittyä johonkin muuhun, ja suosittelen sitä todella paljon. Idea on yksinkertainen: sovelluksessa kasvatetaan puuta tai pensasta sen aikaa, kun ei käytetä kännykkää, ja fuskaamisesta puu kuolee. Motivoivaa kerrassaan.

Hyvä motivaattori on Pomodoro-metodi, jossa laitetaan ajastin 25 minuutin päähän ja tehdään sen soimiseen asti töitä ihan täysiä yhteen asiaan keskittyen. Sitten pidetään pieni, 5 minuutin tauko. Tämä on ihan mun suosikkitekniikka sekä töissä että opiskelussa! 25 minuutissa ei ehdi kyllästyä, ja se on niin lyhyt aika, että on pakko tehdä asioita alusta saakka hyvällä tahdilla. Neljän pomodoro-kierroksen jälkeen on aika pitää pidempi tauko.

Joskus voi olla vaikeuksia malttaa pitää taukoa, jos pääsee hyvään flow-tilaan esimerkiksi kirjoittamisen kanssa, mutta yksi Pomodoron tavoitteista onkin, ettei pääse väsyttämään itseään tekemällä tuntikausia töitä putkeen. Pieni happihyppely, vessatauko tai ihan vaan viiden minuutin hengittely antaa ihmeesti uutta energiaa työhön, ja selkeyttää myös ajatuksia! Sitten vaan uuden pomodoron kimppuun ja tadaa, ihan pian onkin jo taas tauon aika! Pomodoro-hakusanalla löytyy paljon sovelluksia, joilla voi tallentaa edistymistään, mutta tavallinen munakello, kännykän ajastin tai nettikello toimii myös ihan tarpeeksi hyvin.

Silloin tällöin kannattaa myös palkita itseään hyvästä työstä. Porkkana toimii paremmin kuin keppi, kun pitää saada asioita aikaan. Kirjoita vaikka post it -lapulle, että sitten kun olen tehnyt asian x, voin käydä ostamassa jäätelön, mennä lenkille, soittaa kaverille tai katsoa tunnin Netflixiä. Laita lappu paikkaan, josta näet sen töitä tehdessäsi. Viime aikojen suosikkini on Youtube-palkinto, eli aina yhden todo-listan kohdan valmistuttua katson 1-2 kivaa videota ja palaan niiden jälkeen töihin.

Onnistuuko teiltä kotona opiskelu noin vain vai tarvitaanko vippaskonsteja?

x Riri

TallennaTallenna