Ajanhallinta 101: Kalenterista harrastus

Plannerointi eli kalenterituunaus on juttu, johon hurahdin täysillä noin vuosi sitten. Näin netissä upeita kuvia ja videoita erilaisista kalentereista tai oikeammin sanottuna plannereista, ja tajusin, etten oo yksin kalenteriaddiktioni kanssa. Aika pian oven auettua tähän maailmaan olen joutunut aina vaan syvemmälle!

Olen aina rakastanut kalentereita, kyniä ja vihkoja. Lapsena koulun alku oli parasta, eikä vähintään siksi, että sai ostaa uuden kalenterin – Sooda, Muumi, Demi ja lopulta lukiolaiskalenteri oli aina repussa, seuranaan uudet Stabilot ja penaali. Kalenteri auttaa minua hahmottamaan aikaa ja priorisoimaan asioita.

Monet tämän ”lajin” harrastajat käyttävät kymppejä, ellei satasiakin ensin kalenteriin, sitten lisäosiin, uusiin renkaisiin, kansiin ja lopulta vielä tarroihin tai jopa koruihin, mutta minä olen mennyt aika pienellä budjetilla. Minulla on ihan kirjakaupasta ostettu peruskalenteri, jota koristelen planner-tyyliin. En ole löytänyt mieleistä noista niin kutsutuista “oikeista” plannereista, vaikka olen niitäkin kokeillut.

Nyt voisi sanoa, että minulla on jonkinlainen mielenrauha tämän kanssa: tykkään siitä, että viikko on yhdellä aukeamalla ja että sivuilla on valmiina kellonajat aikataulujen hahmottamiseksi. Plussaa on myös nimipäivät ja juhlapyhät, vaikka välillä ärsyttääkin niiden ruma fontti.

Minulta kysytään usein, mistä löydän tarroja kalenteriin. Tilaan niitä lähinnä Etsy-kaupoista ja muualta netistä. Mambi eli Me and my big ideas on yksi yritys, jonka plannerit ja oheistuotteet on tosi suosittuja ja kokemukseni mukaan myös laadukkaita, ja niitä tilaan Heidin korttipaja -nimisestä kaupasta. Superlahjakas ystäväni Jemina suunnittelee itse ihania tarroja, die cutseja, vihkoja ja papereita, kannattaa tsekata hänen kauppansa osoitteessa jeminalovespaper.fi. Katson myös jonkin verran ”plan with me” -videoita YouTubesta, ja löydän niistä uusia tuttavuuksia.

 

Suunnittelutyylini on sellainen, että merkkaan aina ensin asiat alustavasti lyijykynällä ja vahvistan ne tussilla tai geelikynällä sitten kun ne varmistuvat. Ensimmäiseksi saan yleensä tietää luentojen aikataulut ja työvuorot, joten ne lyön lukkoon ensin. Kirjoitan ylös deadlinet, muistettavat asiat, inspiroivat jutut ja lopuksi vielä jätän tilaa yllätyksille, spontaaneille jutuille tai ihan vaan muistiinpanoille. Saatan suunnitella treffejä, ruokia tai tekemistä pitkin viikkoa, mutta aika usein jutut siirtyy ja muuttuu. Sillä lailla tämä harrastus auttaa myös päästämään irti perfektionismista, kun välillä tulee todella hirveitäkin mustekynäsuttuja!

Käytän myös kännykän kalenteria, mutta yleensä vain nopeisiin muistiinpanoihin, kun paperikalenteri ei ole lähellä. Se, mikä ei löydy näiden kansien välistä, ei ole tärkeää! Ilman kalenteria olisin täysin hukassa: tsekkaan sen heti aamulla ja monta kertaa päivässä, etten vain unohtaisi mitään tärkeää!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meillä on poikaystävän kanssa tällainen työpöytäkalenteri niin sanotusti ”perhekalenterina”, johon merkitään viikon mittaan menot ja tärkeät asiat. Siitä on nopea tsekata, miten toinen onkaan menossa ja mitä kaikkea pitäisi saada aikaiseksi.

Jos planner-harrastus kiinnostaa, netistä löytyy hirveästi tietoa ja yhteisöjä, joista saada inspiraatiota. Tässä muutama minun suosikkikaupoistani ja -verkkosivuista:

Käytätkö sinä paperia ja kynää vai pelkästään sähköistä kalenteria? Jätä kommentti etenkin, jos kuulut kanssani samaan heimoon!

x Riri

TallennaTallenna