Verkkokurssien tekemisen taito

Etenkin kesällä verkkokurssi kuulostaa houkuttelevalta tavalta opiskella. Opiskele kun sinulle sopii, missä ikinä haluat. Parilla klikkauksella saat kesäopintotuet ja kaksi askelta lähemmäksi valmistumista.Jotkut saattavat jopa kehuskella, miten helppoa on suorittaa 5 opintopistettä yhdessä lauantaissa, ilman hikisessä luentosalissa istumista. Mikä siinä sitten mättää, kun hyvin alkaneet kurssit eivät jaksakaan kiinnostaa eikä opintopisteitä tipu?

  1. Verkko-opiskelu ei yksinkertaisesti sovi kaikille. Jos haluaa keskustella livenä, suorittaa suullisen tentin tai ylipäätään saada henkilökohtaisemman kontaktin opettajaan, kannattaa välttää verkkokursseja.
  2. Verkkokurssit vievät saman verran aikaa kuin läsnäolokurssitkin. Tai ainakin niiden pitäisi, jos mielii oppia jotakin. Verkkokurssien tarkoitus on tehdä opiskelu monimuotoisemmaksi, ei ”helpommaksi”.
  3. ”Missä vain milloin vain” -asenne muuttuu ”sitten joskus” -mietteeksi. Tekemisen aloittamisen vaikeus ja tulevaisuuteen siirtäminen on koitunut allekirjoittaneella useammankin verkkokurssin kohtaloksi. Netissä eksyy Facebookiin, Iltalehden viihdeosioon, Wikipediaan, yhtäkkiä onkin jo nukkumaanmenoaika ja luento on jäänyt pauselle kohtaan 04:35.

Miten sitten verkkokursseista selviää?

Tärkeintä on olla alusta saakka rehellinen itselleen sen suhteen, miten paljon aikaa ja resursseja on kurssin suorittamiseen. Tein juuri viime kurssilla sen virheen, että tajusin liittyä kurssiympäristöön vain kahta viikkoa ennen lopputenttiä, ja oh boy miten sainkin vääntää oppimistehtäviä ja katsoa luentotallenteita yötä päivää. Olin vielä reissussa kurssin viimeiset päivät, ja sain nippa nappa raahattua tehtävät palautuslaatikkoon 5 minuuttia ennen deadlinea vierashuoneen lattialla kännykän netin varassa (en suosittele kenellekään). Tentin tein seuraavana päivänä kotimatkalla junassa (en tätäkään).

Kannattaa tehdä itselleen ihan oikea lukujärjestys sen suhteen, milloin tekee tehtäviä, katsoo luennot, lukee kirjallisuutta ja niin edelleen. Jos kurssiin ei varaa aikaa, se jää helposti muiden juttujen jalkoihin. Sama pätee tietenkin myös luentokursseihin, mutta ne (etenkin läsnäolovelvoitteiset) on yleensä vaikeampi unohtaa.

On totta, että joitain kursseja voi suorittaa pikavauhdilla nopankuvat silmissä. Etenkin ammattikorkeakouluissa on tarjolla 2-5 opintopisteen peruskursseja, joiden taitotasot kuulostavat siltä mitä opeteltiin jo yläkoulussa. Niiden tekeminen houkuttaa, mutta kannattaa miettiä, mitä hyötyä kolmesta Excelin perusteet -kurssista todistuksessa on tulevaisuudessa. Totta on, että niiden tekeminen kerryttää rekisteriä ja vauhdittaa valmistumista, mutta opitko mitään elämää varten, jos menet siitä missä aita on maassa? Kannattaa muistaa, mitä varten opiskelet, ja valita kurssit sen mukaan.

Itse kurssilla kannattaa osallistua verkkoympäristön keskusteluihin aktiivisesti. Kysy, haasta, pohdi, vinkkaa, anna palautetta. Älä ryhdy trolliksi tai apuopeksi, mutta kannattaa ottaa kontaktia myös muihin kurssilaisiin ja kommentoida yhteisiä tehtäviä tai aloittaa keskustelu aiheeseen liittyen. Vaikka et saisi yhtään vastausta, opettaja näkee yrityksesi ja annat itsestäsi oikeasti kiinnostuneen kuvan pienellä vaivalla. Joskus tällaiset yksityiskohdat voivat keikauttaa arvosanaa ylemmäs.

Ja tärkein: ole ajoissa. Tarkista tehtävien palautusajat, laita muistutus tentistä, tee asiat mieluummin päivää ennen kuin tuntia myöhässä. Kannattaa jo ilmoittautuessa tsekata, millaiset suoritusvaihtoehdot kurssilla on. Saako tentin uusia, pitääkö se tehdä tietyssä ajassa, käydäänkö tentissä paikan päällä vaikka kurssimateriaali on netissä, onko tehtävillä joku määrätty ulkoasu? Nämä ovat inhottavia yllätyksiä selvittää siinä vaiheessa, kun kurssin finaali on ylihuomenna.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua verkkokursseista selviämiseen! Tuleeko teille muita top tipsejä mieleen?

x Riri