Amk ja yliopisto samaan aikaan?!

Uusi kouluvuosi alkaa, ja minulle se tarkoittaa jälleen ajan- ja elämänhallintaa Yoda-levelillä. Teen samaan aikaan kahta alempaa korkeakoulututkintoa, televisio- ja radiotuotannon medianomia ja kotimaisen kirjallisuuden kandidaattia. Ja kyllä, se on mahdollista.

Miten muka???

Korkeakoulujen yhteishaussa voi ottaa vastaan vain yhden tutkinnon suorittamiseen oikeuttavan opiskelupaikan kerrallaan, mutta läsnä voi olla useammassakin. Minut valittiin Metropolia Ammattikorkeakouluun opiskelemaan kesällä 2014 ja Helsingin yliopistoon kesällä 2016, eli takana on nyt yksi vuosi täysipäiväisesti molempia.

Pohjustin jo tätä elämänvaihetta tekemällä 2014–2016 noin 40 opintopistettä avoimen yliopiston opintoja, koska tiesin tähtääväni myös yliopistotutkinnon suorittamiseen jossain vaiheessa. Tein kokonaan pää- ja ensimmäisen sivuaineen perusopinnot, koska niitä oli hyvin avoimessa tarjolla. Maksoin opinnoista 10-15 euroa/opintopiste, ja kurssit olivat pääasiassa ilta-aikaan. Se helpotti viime vuotta, koska minulla oli jo iso kokonaisuus ensimmäisen vuoden opintoja tehtynä eikä minun tarvinnut olla niin paljon läsnä yliopistolla.

Kummassa sä nyt niinku sit oot?

Olen ensisijaisesti amk-opiskelija, koska olen aloittanut sen ensin, mutta teen samalla myös pikkuhiljaa yliopistoa valmistumiseen asti ja keskityn sitten täysillä kandiin. Olen molemmissa läsnä, mutta Kelalle olen ilmoittanut vain amk-puolesta, koska opintotukea voi saada vain yhteen tutkintoon kerrallaan.

Pointti korkeakoulussa on se, että joko Kela tai koulu seuraa opintojen etenemistä ja nillittää, jos opintopisteitä elikkäs noppia ei tarpeeksi tiuhaan tahtiin kilise tilille. Ammattikorkeakoulussa tavoite on tiukempi, 55 opintopistettä vuodessa, yliopistossa periaatteessa 180+120 op 5+2 vuoden aikana. Se tutkinto, johon nostaa opintotukea, kannattaa siis priorisoida ja hoitaa sitä sen verran, että opintopisteitä tulee vähintään se 5 tukikuukautta kohden. Ja näin mä just teen.

Mutta miksi ihmeessä?!

Tämä kysymys on myös omassa mielessä säännöllisesti. Eikö olisi helpompaa tehdä ensin yksi ja sitten toinen? Minulle kahden raudan kuumana pitäminen sopii kuitenkin parhaiten. Sama fiilis oli amiksen ja lukion kohdalla. En kyllästy, kun saan toteuttaa itseäni eri tavoin eri opinahjoissa. Voin käyttää opintotukikuukaudet paremmin hyväksi, kun en käy töissä vaan opiskelen koko rahan edestä niin paljon kuin ehdin. Haluan myös päästä työelämään nopeasti, ja toteuttaa unelmia pelkän haaveilemisen sijaan, ja tällä tyylillä valmistun lopulta 2-3 vuotta nopeammin. Jos unelmani on saada sekä opettajan pätevyys että osata tuottaa radio- ja somesisältöjä, tämä kombo palvelee tarkoitusta parhaiten.

Aion tehdä kahden tutkinnon tekemisestä kokonaisen juttusarjan jakaakseni parhaat vinkit kaikille, joita aihe kiinnostaa, mutta pitää muistaa, että amk-opintoni ovat kulttuurialalla, mikä on ihan eri tavalla raskasta kuin vaikkapa insinööriopinnot. Myös kirjallisuuden opiskelu on ihan omanlaisensa taiteenlaji, joten kaikki vinkit eivät varmastikaan ole suoraan liitettävissä kaikkiin tutkintoihin ja koulutusaloihin.

Mitä kaikkea haluaisitte kuulla opinnoistani?

x Riri