Tee se itse -tiskirätti

Kovettunut sieniliina. Mustunut ja ohueksi kulunut, joskus keltaisena ostettu rätti. Loputtomat rullat talouspaperia. Tuttu näky keittiössäsi? Ei enää.

Tiskirätti on oleellinen osa keittiön puhtaanapitoa, mutta siihen kertyy helposti likaa ja bakteereja. Jos rätti jää märkänä myttyyn, se muuttuu hirveäksi haisuliksi. Likaisella rätillä pöydän pyyhkiminen on ihan yhtä tyhjän kanssa, ja kaupan päälle käsiin jää inhottava haju.

Talouspaperin käyttäminen kaikkeen pyyhkimiseen on tietysti hygieenistä, muttei kovin ekologista (tai edullistakaan). Minä siirryin käyttämään bambu-puuvillalangasta tehtyjä tiskirättejä keväällä, enkä ole katunut hetkeäkään. Tällä hetkellä keittiön laatikossa on kaksi rättiä, yhden likaantuessa heitän sen 60 asteen pesuun liinavaatteiden sekaan, ja taas mennään.

Tiskirätin neulomiseen menee tällaiselta aloittelijalta pari tuntia, mutta nopeampi käsityöläinen vääntää varmasti samassa ajassa useammankin. Tyyli ja tekniikka on vapaa, itse olen tykästynyt tähän Yhteishyvän ohjeeseen, jossa rätti neulotaan kulmasta kulmaan, mutta myös virkkaaminen tai suora reunasta reunaan -taktiikka toimii.

Tiskirätti omin kätösin

  1. Käytä nopeasti kuivuvaa, mieleistäsi lankaa, jonka voi pestä 60 asteen lämpötilassa.
  2. Tee tarpeeksi iso rätti, jotta pyyhkiminen on mieluisaa, mutta älä kokonaista käsipyyhettä, jotta rätti myös kuivuu.
  3. Mitä ilmavampi neulos (=löysempi käsiala tai keveämpi kuvio), sen nopeammin rätti kuivuu. Pitsinnypläys ei liene tähän paras tekniikka, tavoittele mieluummin vohvelimaista lopputulosta.
  4. Tee useampi kerralla, huuhtele aina kuumalla JA kylmällä vedellä käytön jälkeen, vaihda viikottain, muista pestä. Jaa ilosanomaa muillekin, vaikka tupaantuliaislahjana.

Bambun ekologisuus ei ole mitenkään yksiselitteinen juttu, ja muutenkin neulotun rätin käyttämisestä löytyy ääniä puolesta ja vastaan. Jos rätin kuivattaa hyvin, vaihtaa tarpeeksi usein ja pesee tarpeeksi kovassa lämpötilassa, sen ei luulisi olevan sieniliinaa vaarallisempi. Minä liputan neuloksen puolesta tyylikkyyden, kestävyyden ja käytettävyyden vuoksi. Pehmeällä rätillä on mukava pyyhkiä tahrat ja läikytykset, ja jätteen vähentämisen kannalta paras keino on käyttää samaa (muovitonta) rättiä mahdollisimman pitkään.

Keittäminen ja pesu pitävät rätin hyvänä niin kauan, kuin se vain pysyy yhtenä kappaleena, enkä ainakaan vielä ole törmännyt hajuhaittoihin, vaikka vaihtoväli venähtäisikin. Iso peukku siis!

x Riri

P.S. Jos et millään jaksa neuloa, valmiin puuvillasekoiterätin löydät esimerkiksi Lapuan kankureilta. Liinassa on puuvillan lisäksi pellavaa ja eukalyptus-selluloosasta valmistettavaa tencel-kuitua, joka parantaa imukykyä.