Suolakurkut perinnereseptillä

Olen kotoiluinnostukseni myötä hurahtanut säilöntään. Viime syksynä tein omenahilloa, nyt vuorossa ovat suolakurkut. Hilloaminen tai kurkkujen säilöntä ei ollutkaan mitään rakettitiedettä, joten nälkä kasvaa syödessä: haluaisin kokeilla myös siiderin tekoa ja marjahilloja tänä syksynä. Mutta saa nähdä, mihin kaikkeen aika riittää!

Suolakurkkujen resepti on alunperin isäni serkun käsialaa. Näiden juju on reilu määrä sipulia ja paksut viipaleet, jotka pysyvät pitkään ihanan rapsakoina. Äitini teki reseptin aina 4–5-kertaisena, ja jouluna kypsistä purkkikurkuista tehtiin venäläisiä suolakurkkuja aattopöytään. Toimii myös pataruokien seurana ja leivän päällä.

Rantasalmelaiset valkosipulikurkut

1 kg avomaankurkkuja
2-3 (250 g) sipulia
4 valkosipulinkynttä
muutama varsi tilliä

Mausteliemi

7 dl vettä
2 dl sokeria
1 rkl suolaa
1 rkl sinapinsiemeniä
2 dl väkiviinaetikkaa

Pese ja viipaloi kurkut 1/2–1 cm paksuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi sipulit, pese tilli. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, suola ja sinapinsiemenet. Kiehauta ja lisää etikka. Kuumenna kiehuvaksi.

Kuumenna pestyjä lasipurkkeja 100°C uunissa noin 15 minuutin ajan ja kiehauta kannet. Voit myös huuhdella purkit ja kannet kiehuvalla vedellä ja kuivata hyvin juuri ennen täyttämistä.

Jaa kurkut ja sipulit kerroksittain purkkeihin ja kaada päälle kuuma mausteliemi. Sulje tölkit heti. Jätä purkit huoneenlämpöön pois suorasta auringonvalosta. Kurkut ovat valmiita 2–3 viikon kuluttua.

Jos pidät rapsakoista kurkuista, kurkkujen kannattaa antaa tekeytyä vain pari viikkoa. Paksut viipaleet pehmenevät hitaammin, joten jos taas haluat lötkömpiä herkkukurkkuja, tee viipaleista ohuempia. Purkkeihin voi laittaa mausteeksi myös mustaherukan lehtiä tai yhden laakerinlehden, jos haluat. Jos sipulin määrä pelottaa, liemen perusohjeella voi tehdä myös ihan tavallisia kurkkuja.

x Riri