Aloittelijan falafel-pita ja pikasalsa

Siitä lähtien kun ystäväni houkutteli minut kesäkuun lopussa ensimmäistä kertaa Fafa’siin, olen käynyt valehtelematta kerran viikossa syömässä lounaaksi tai illalliseksi heidän halloumipitansa. Tilin ammottaessa tyhjyyttään tein tämän kotiversion, joka maistui lähes yhtä hyvältä. Olen melko suurpiirteinen kokki, ja sovellan reseptejä sen mukaan, mitä kaapista löytyy.  Pitaleivän resepti on alunperin Emmi-Liia Sjöholmin  ihanasta Viljaton kattaus -kirjasta (Atena Kustannus 2015), pienin muutoksin. Falafelia (tai tässä tapauksessa ennemmin kikhernepihvejä) varten keräsin Pinterestistä ja reseptisivustoilta ideoita ja sävelsin loput sen mukaan, mitä omistan. Lopputulos on aivan hyvä.

Pitaleipä (G, V)

3 dl kaurajauhoja
11 g kuivahiivaa (eli 1 pussi)
2,5 dl vettä
1 pellavansiemenmuna eli 1 rkl pellavansiemeniä ja 2 rkl kylmää vettä
1/2 tl ksantaania
iso ripaus suolaa
(hintsusti sokeria)
loraus oliiviöljyä

Valmista pellavansiemenmuna sekoittamalla siemenet veteen. Anna tekeytyä hetki, jos maltat. Sekoita hiiva ja ksantaani gluteenittomiin jauhoihin. Kaada sekaan kädenlämpöinen vesi ja ”muna”, lorauta sekaan öljyä ja suolaa. Anna levätä sen aikaa, kun uuni lämpiää 200-asteiseksi. Muotoile pellille 2-3 pientä pitaa tai kaavi koko taikina yhdeksi ohueksi levyksi. Paista, kunnes pinta vähän rusehtaa tai pikkupitojen pinta kohoaa, noin 10-15 minuuttia.

Falafel (G, V)

2,5 dl kuivattuja kikherneitä
kylmää vettä

Laita kikherneet likoamaan kaksinkertaiseen vesimäärään yöksi. Kaada vesi pois ja huuhtele hyvin. Lähteideni mukaan on erittäin oleellista, että kikherneet ovat nimenomaan kuivattuja, jotta rakenteesta tulee oikeanlainen. Jos olet laiska (ja nälkäinen nyt etkä huomenna), voit aivan hyvin kokeilla myös tölkkiherneitä.

noin 1 sipuli
kourallinen yrttejä, kuten korianteria tai persiljaa
2 tl tahinia
1 rkl perunajauhoja
1 limen tai 1/2 sitruunan mehu
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1/2 tl paprikaa
loraus öljyä
vettä
seesaminsiemeniä

Pilko sipuli, kaada kaikki ainekset blenderiin tai monitoimikoneeseen ja sekoita, kunnes kaikki on sekaisin. Lisää nestettä ja öljyä tarpeen mukaan koneen työn helpottamiseksi. Mausta fiiliksen mukaan, kuitenkin reilusti, sillä kikherne imee mausteita itseensä aika lailla. Huomasin tämän, kun ensimmäisestä erästä tuli aika mieto.
Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa 1–2 tuntia (tai vartti, kuten minä tein) ja muotoile uunipellille 6–9 pihviä (tai 9–12 palloa, jos olet reipas). Ripottele päälle seesaminsiemeniä (tai pyörittele pallot siemenissä) ja paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Pikasalsa ja -tsatsiki (G, V/L)

kirsikkatomaatteja
limen mehua
ruohosipulia/punasipulia/herneenversoja
mustapippuria

Pilko tomaatit haluamasi mallisiksi paloiksi, sekoita pilkottu sipuli ja/tai yrtit mukaan ja pirskota päälle limen mehua. Lisää halutessasi pippuria.

kurkkua
2 dl kaurafraichea (V) tai maustamatonta jogurttia (L)
suolaa, pippuria
(öljyä)

Pese ja raasta kurkku (kuori, jos haluat). Laita raaste siivilään tai keittiöpyyhkeen sisään, ripottele päälle suolaa ja anna itkeä hetki. Puristele neste pois, sekoita kurkkuraaste fraicheen tai jogurttiin ja mausta. Öljyä voi lorauttaa mukaan, jos haluaa tasaisemman rakenteen. Anna maustua hetki jääkaapissa, jos maltat.

Revi pitalevystä palanen (tai avaa pikkupita) ja kasaa täytteet leivälle. Syö ja nauti joka suupalasta. Sovella rohkeasti reseptiä sen mukaan, mistä tykkäät ja mitä osaat. Pahin, mitä voi tapahtua, on hetken paha maku suussa tai pieni käry keittiössä. Kyllä se siitä!

Jätä kommentti, jos tulee jotain mieleen!

x Riri